Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

srijeda, 4. travnja 2012.

Od kralja Artura do Crkvina

                 Upravo tako! U Podstrani je prošlog vikenda održan međunarodni skup "Lucius Artorius Cast, čimbenik u stvaranju mita o kralju Arturu i Podstrana u Antici". Sudionici skupa, domaće snage iz udruge Artorius, s njima dvoje amerikanaca, dva engleza i jedan talijan nakon održanih predavanja su krenuli do Narone i usput posjetili Crkvine, na preporuku kustosa MHAS-a Ljube Gudelja i uz domaćina Iku Čelana. O povijesti i važnosti lokaliteta govorio im je prof. dr. Nenad Cambi koji je 1993. sa svojom ekopom iz MHAS-a započeo arheološka istraživanja na Crkvinama. Uz čašicu razgovora saznala sam da su bogati znanjem, veoma posvećeni istraživanju i izuzetno emotivni kad im se na putu pokaže neki novi trag. Zapravo, koliko su bili oduševljeni sa svim artefaktima otkrivenim kod nas, a vezanim uz temu o kralju Arturu. Ovo je trebao biti jedan blic obilazak lokaliteta, i odmah nastavak putovanja. Ali nisu mogli odoliti da se ne razmile prostorom jer su baš svi kantuni Crkvina bili po nećemu posebni i svima primamljivi pa su i pozivi u autobus bili višekratni. Saznala san još i to da su pozivnice za skup dobili i predstavnici vlasti na više razina. Međutim, mnogi pozvani nisu se odazvali i tako sami zatvorili vrata mogućnosti da budu dio jedne lipe priče, da je i sami dalje prenose i razvijaju i od nje naprave jedan zanimljiv i privlačan događaj. A dobra priča sve prodaje, zar ne?!









Od Pinke san dobila ovaj link. Svakako pogledati!!!

Više o događajima vezanim uz kralja Artura možete pročitati ovdje:



3 komentara:

  1. Lipo lipo. Novi član iz rodnog kraja našeg Luciusa Artoriusa Castusa je uvik dobrodošao. Samo mali request na fejs za članstvo triba. evo tu http://www.facebook.com/groups/igrane.vitezovi/
    AWE!!!
    A do tada evo
    http://www.24sata.tv/vijesti/znanstvenici-traze-kralja-artura-u-podstarni-37791

    OdgovoriIzbriši
  2. Aaaaaa...!!! Pinka svaka ti čast, i hvala. Nakon Uskrsa malo ću se ozbiljnije zabavit Arturom i oko njega. To mi je nekako i vezano uz zvanje i zanimanje. Baš se veselin.

    OdgovoriIzbriši
  3. Skupit ću na Pinki sve gdje se može naći i pratiti put našeg Artura, a i nastanka udruge. Lipe vazmene dane želim...

    OdgovoriIzbriši