Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

ponedjeljak, 20. travnja 2015.

Održan humanitarni koncert za Davida

            Evo par sličica sa dobrotvornog koncerta za malog Davida u našoj župnoj crkvi sv. JakovaSvi izvođači i nastavnici osnovne škole iz Ciste Velike i glabene škole “Dr. fra Ivan Glibotić” iz Imotskog  počastili su nas lijepim izvedbama. Na programu je bila duhovna glazba domaćih i stranih kompozitora. Plemenitu svrhu ovog događaja prepoznali su stanovnici cijele općine i odazvali se pozivu na koncert. S veseljem su dočekali i  pljeskom ispratili sve izvođače. Također pohvale župniku don Danku i č.s. Vlasti i svima koji su potaknuli i organizirali ovaj koncert. Video sam snimala negdje iz pozadine  slabušnom “tehnikom”, ali može dočarati sadržaj i atmosferu koncerta.

























































petak, 17. travnja 2015.

Humanitarni koncert za Davida

             Ovo je poziv na dobrotvorni koncert za malog Davida Čelana koji boluje od cerebralne  paralize. Prikupljena sredstva upotrijebit će se za operaciju u Španjolskoj i nastavak liječenja koje će Davidu olakšati i poboljšati kvalitetu života.





četvrtak, 2. travnja 2015.

Križni put u Katunima

              U zadnje vrime neman baš previše vrimena za blog I teško mi je pisati članke neposredno iza događaja. Ova  tema kasni bar tri tjedna, ali ide taman užežin Velikog četvrtka I Velikog petka i svih tradicionalnih vjerskih običaje vezanih baš za ovo vrime do Uskrsa. Ove godine, na drugu korizmenu nedilju uputili smo se na Križni put u Katune, malo slikovito misto u Omiškoj Zagori, u srednjevjekovnoj župi Radobilje, a u današnje vrime u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Katuni-Kreševo. Opis je trivijalan, ali to su najbolji izrazi koji bi dočarali doživljaj Katuna smještenog između Bijakove I Mosora. Križni put  predvodio je katunsko-kreševski župnik don Mijo Grozdanić. Križni put je krenuo od nove crkve Posrednice Svih Milosti. Dug je otprilike jedan kilometar, prati obrise Hrvatske, a svaka postaja predstavlja jedan grad. Tako da je prva postaja Dubrovnik, a zadnja Vukovar. Svaku od četrnaest kapelica donirala je po jedna obitelj. Golgota je na brdu Gradini na kojemu je tridesetmetarski križ. Ove godine Križnom putu su se pridružili I čuvari Kristova groba koji su nosili križ i po jedan je stražario kraj svakog stajališta. Nova crkva Posrednice Svih Milost ima  neke posebnosti. U oltarnom prostoru crkve je mozaik akademskog slikara Josipa Botterija Dinija. Na zvoniku pored crkve je najveća krunica u Hrvatskoj. Napravljena je od drvenih balota iz cijele župe, a zaslugom bivšeg župnika Većeslava Šupuka. Imala san priliku upoznati ga kratko nakon šta se oprostija od svojih župljana. Pravi čovik iz naroda I za narod, svim srcem se vezan uz ljude I misto. Katuni imaju bogatu povijest I baštinu. Al’ o tome jedan drugi put.