Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Cista meteo. Baza: Čelani

            S obzirm na brzu izmjenu, da ne kažem korekciju dnevne prognoze vrimena, eto, dogodi se da se čovik iznenadi da snig padne onda kad mu je stađun. Ne nadamo se da će ga biti puno i da će ostati dugo. Prema najnovijoj prognozi večeras zovu kišu i orkansko jugo. Još je najvjerodostojniji način pogled kroz ponistru. Ovoga momenta vanka zima još čvrto grize za prste i štipa za obraze.
















subota, 9. veljače 2013.

"Čupavac" i "Skakavac", video basna

                Za smišna videa o ćukama, cuckima, kucinima, đukcima, psima, pasima, pesima i pesekima ne triba lutati po bespućima yutuba. Ima toga u našem sokaku. Medo i Skipi ili Duraselko, kako ga ja zoven od dragosti. Ono šta im je na umu je svakako neizmjerljivo daleko od svakodnevnih briga o preživljavanju i dnevno političkih turbulencija, priča iz Slovenije i Dubaija, plaća i poskupljenja...  Je li pasji život uvik baš – pasji?!  I daaaa... Ova bjelina nije nastala od sniga nego od krupe od prije par dana.









utorak, 5. veljače 2013.

Knitting cables ... i jedna šlapa

              Mrzim pletenice... mrzim pletenice...Ali ovdje se radi o jednom uzorku koji mi je davno upa u oko koji mi se toliko svidija da san odlučila riskirati usprkos svojim averzijama i afinitetima. Do pola je po šemi, a od pola je moj đir. Iako ne volim pletenice, ovo je bio izazov: hoće li vuna  dobro „nositi“ ovaj uzorak, i hoću li ja izgledati kao jumbo plakat. Na portalu Ravelry- a knit and crochet community za sve one koji se bave pletenjem i svim srodnim aktivnostima, bez obzira na dob, boju, vjeru i rodnu pripadnost, postoji stranica „ugh“. Tamo stvaraoci stavljaju svoje uratke koji po nekim njihovim kriterijima nisu uspili. Za neke mi se čini da su čak bolji od nekih mojih djelca kojima se ponosim. Ako ovaj projekt ne uspije, naći će se misto za njega tamo. Ova mustra je takva da se punti svako malo križaju i preklapaju. U slučaju kad mi za određenu širinu pletiva pravim puntom treba npr. 90 punata, za ovakavu mustru sam nabrala 112 punta. I onda krene zajebancija, ali daleko od zajebancije, i fatalno pitanje: duže ili kraće, dva ili tri punta više ili manje? Zapravo, hoću reći koliko je važno napraviti probni uzorak. To obično odgađa početak pletenja, ali je dobra priprema jer kasnije gubitak vrimena je veći, a ne može se izbjeći ni nerviranje zbog usklađivanja pletiva s predviđenim mjerama.
              Nedavno, kod Danijele u 8. katu bloger Krula je svom mladom poznaniku poručio nešto u stilu da je obrazovanje neophodno i korisno, ali da svakako nauči nešto raditi sa svojih deset prstiju.