Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

subota, 1. prosinca 2012.

Školski vrt. Nedovršena priča.


             Nedavno je naš školski vrt dobio posebno priznanje. Izgled, urednost, uređenost, nijanse zelenog, žive boje cvjetova, autohtono mirisno ljekovito bilje, kamenjari i staze od benkovačkog kamena bili su privlačni komisiji koja je odlučivala  o ovogodišnjem pobjedniku među najljepšim školskim vrtovima. Veliki plus ukupnom dojmu  je i dobar izbor biljaka koje prkose oštroj klimi i podnose temperaturne ekstreme. U suživotu s vrtom egzistira stećak koji je postao simbol škole. Taj i takav vrt je ove godine prepoznat, odabran i nagrađen kao najljepši školski vrt primorske Hrvatske. Za dicu nezboravan događaj, spoznaja da su nešto postigli vlastitim radom, i prilika kad se stvaraju budući čuvari prirode i baštine. Svatko je na svoj način ugradio dio sebe u taj vrt, bilo da je sadio, okopavao, plivija, ziđa, zaliva, kamenim pločama oblikova vijugave staze ili sakuplja papiriće. Ovaj vrt, zapravo, i sam priča  o svojim vrtlarima.
          Ceremonija proglašenja pobjednika je bila 23. 11. na Hrvatskoj televiziji u studiju Bajsić. Osim u toj kategoriji, proglašen je najljepši školski vrt za kontinentalnu Hrvatsku i za područje od posebne državne skrbi. Svaki od  tri glavna pobjednika osvojio je nagradu u iznosu od 10.000 kuna, keramičku diplomu i Cvjetnu zastavu najljepšeg školskog vrta. Keramička plaketa u obliku cvijeta proizvod je  kiparsko-keramičke sekcije osnovne škole iz Makarske. Projekt Izbor za najljepši školski vrt pokrenula urednica i novinarka Hrvatskog radija Lidija Komes. prije sedamnaest godina.

Sažetak sa proglašenja pobjednika najlipšeg vrta primorske Hrvatske može se vidjeti u prvom videu. 
 


U drugom o svojim dojmovima govori kolegica Ivana iz školske ekipe koja je preuzela nagradu. Nakon njezinih riči znat ćete zašto je u naslovu posta: Nedovršena priča.







        Fotografije iz arhive. Srpanj, 2010. Dunja Komes i  Ivna Bučan s ekipom HRT radija posjetile su našu školu, razgledale vrt, oduševile se i pomogle svojim savjetima i sugestijama.



Vezani članci:
Najljepši školski vrtovi u RH  2012
Foto galerija OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir



2 komentara: