Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

nedjelja, 26. listopada 2014.

Jedna mala radionica pačvorka

        Zapravo, radi se o kombinaciji pačvorka i jednostavnog boda za vezenje. Ja sam postupak malo prilagodila uzrastu od 10 do 12 godna. S obzirom na to da im je to prvi rad takve vrste, ne treba cjepidlačiti oko izgleda. Od tvrđeg kartona izrezati krug promjera po želji koji će poslužiti kao šablona. Ovaj je 15 cm. Po njemu skrojiti krugove na tkaninama različitih boja i izrezati ih. Dva kruga preklopiti tako da prave strane budu iznutra. Između krugova ugurati neku ukrasnu trakicu tako da vire oba kraja. Trakica će poslužiti kao petlja. U složenijoj varijanti između rubova dvaju krugova može se ubaciti čipka ili neka druga ukrasna tkanina. Krugove spojiti bodom ovijenac. Ostaviti otvor od otprilike 3 cm i kroz njega izvrnuti tkaninu na pravu stranu.. Rad će dobiti oblik jastučića. Jastučić napuniti cvjetovima lavande ili nekim drugim aromatičnim biljem i zašiti otvor. Sredinu jastučića pritisnuti prstima da se dobije udubina i u sredinu sa svake strane sašiti po jedan lipi botun. Izbor boja neću komentirati, jer jastučići se prave recikliranjem ostataka tkanine. Naravno, veći izbor retaja znači i veća mogućnost kombincija. A ni oblik ne mora uvijek biti krug. Nakon savladavanja vještine krojenja i sastavljanja komada, sljedeći korak može biti izrada jastučića u obliku bilo kakve figure, srca, cvijeta ili životinje. Mirisnim jastučićima može se dekorirati kutak neke prostorije, ormara ili, kao centralni ukras,  objesiti na grančicu u vazi na stolu.





























Pačvork (orig. patchwork) je tehnika šivanja kojom se  manji komadi tkanine spajaju u veći oblik. Obično su dizajnirani kao ornament.



1 komentar:

  1. woww..... Jako lijep rad djvojčica iz škole. Svaka čast na trudu, ćisti dokaz da se sve može kad se male ruke slože... ;)

    OdgovoriIzbriši