Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

nedjelja, 27. listopada 2013.

Solići u berbi maslina

              U njihovom slučaju maslinarstvo u Čelanima pokazalo se kao sigurna opcija. Dakuće! Vridni ljudi. Strpljivo su sabirali znanje i provodili puno vrimena u masliniku. Ove masline su ispale vrhunske izgledom i rodom. Mikro pozicija u srid sela pokazala se kao savršena. Sada s guštom beru plodove svoga rada. Imaju volje i ljubavi. Sve su masline odlično rodile, a ova lečino posebno bogato se okitila. Najmlađe maslinarke Iva i Mara kontroliraju brojno stanje u siću. Još kad ulje uđe u kuću bit će duša puna.



















petak, 25. listopada 2013.

Fiat panis

             Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) osnovana je 16. listopada 1945. Moto ove agencije je FIAT PANIS (lat.). Našla sam dva prijevoda: “neka bude kruha” i “kruha gladnima”. Upravo zbog tajminga osnutka organizacije, kod nas se u listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ove godine je to bilo na današnji dan. U prigodnom programu je bila priredba, molitva i blagoslov izloženog kruha i krušnih proizvoda, peciva i kolača koje su spremile vridne mame iz obilatu dičju pomoć, kao i plodova zemlje iz zavičaja. 
Nakon svečanosti dica su sama pokazala koliko su brzi spretni u pripremanju jela. Bilo je slasno jer ništa nije ostalo na pijatima. Ovakve radionice potiču spoznaju da je zdrava hrana važna kako onima koji je imaju u izobilju, tako i onima koji je nemaju dovoljno, da se mora ravnomjerno dijeliti, a ne bahato rasipati. Ovdje je naličje kovanice od dvije kune koja je izdana u povodu obilježavanja pedesete godišnjice osnivanja FAO.


Područna škola u Cisti Provo











Škola u Cisti Velikoj
















utorak, 22. listopada 2013.

Trilj i Grab

              Ovaj post je summary s terenske nastave nižih razreda koja se poklapa s Danima kruha i time je tematski određen. Ove godine išli smo u Trilj i Grab. U programu je prvi na redu bio posjet pekari Šaribok u Trilju di su nas počastili slasnim kiflićima sa sirom i čokoladom. Zatim odlazak u Grab, obilazak ribogojilišta za pastrve Stara mlinica, mlinica u Grabu i izvora rijeke Grab u podnožju litice brda Jelinjak. Rijeka je dala i ime mjestu. U gornjem toku Grab je hladna, čista i bistra rijeka. U donjem toku je prilično onečišćen jer su se kuće, a uz njih kokošinjci i gnojari, gradili uz samo korito rijeke i u nju se sliva sva nečistoća. Nešto dalje od izvora Grab se susreće s rijekom Rudom i tako združene ulijevaju se u Cetinu. Grabske mlinice su stare preko 600 godina i pokreće ih voda iz Graba. Zaštićene su kao spomenik kulture. I danas melju žito kao u doba kad su podignute, a sačuvano je i izvorno drveno postrojenje. U današnje vrime brašno u mlinicama se kupuje za kune. U prošlim vrimenima naknada mlinaru se zvala ujam ili ušur, a to je bila desetina brašna samljevenog u mlinu. Ovo je nešto od viđenog, a dica su pokazala koliko guštaju.













ponedjeljak, 21. listopada 2013.

Trogir. Pošto pogled?

         Svašta mi se dogodilo taj dan: trčala san za svojin autom, imala nepredviđeni trošak, morala se ranije vratit, propala mi Stomorija. Falabogu, ništa mi nije palo na glavu, a noge me još služe. Ali barikade na ulazu u katedralu i 25 hrk za razgledanje definitvno me dotuklo. Pitala sam cure na barikadi kakva je situacija za vrijeme mise. Kažu da su tada sve prostorije unutar  crkve zaključane. U životu san ulazila u neke od najrazvikanijih europskih crkava i nikad se nisam susrela s tim. Jesan li tada ili od tada nešto propustila???





nedjelja, 20. listopada 2013.

Ka(k)o nekad

             Dok se kotal priprema za pečenje višnjevače, bacila san pogled na unutrašnjost prostorije. Iznad komina je čađava kotlenica o koju su visile komaštre. Livo od kotlenice je lopiža u kojoj se varila hrana i koja je bila okačena o komaštre. Doli se peklo i kuvalo, a gori se sušilo meso. Komin se pravija sa sjeverne ili istočne strane kužine. Na podu u kantunu je skrinja. U njoj se držalo suđe i na njoj se sidilo. O zidu je obišena cripnja. U nišama u zidovima stala je drvena solnjača i ostale kućne potrepštine. Sadržaj samo jednog kantuna ove dimne kužine može rekonstruirati život prošlih generacija.  A u današnje vrime namještaj, špaker, frižider... sve ima rok trajanja od otprilike sedam do petnaest godina. I posli toga ne ostane ništa. A da je život bija težak, bija je!





subota, 12. listopada 2013.

Rakija od višanja

        Grijota je bila bacit višnje nakon odlivanja višnjevače. Dobro provjereni izvor nam je sugerira da se od njih može ispeć rakija. Ajmo provat. Izgubit ne možemo, a nadala san se da će nas pratit početnička srića. Ugl. cili postupak je isti kao i onaj s dropom. Vatra potpaljena. Rezulat je bija još daleko, a predviđati je bilo nezahvalno. Kad je počelo vrit miris nas je malo drža u napetosti jer nismo bili sigurni hoće li izgoriti.  Nakon paranja kotla dno je ostalo čisto ko jaje. Meni izgleda rakija ko rakija. Gradacija uredna. Kaže dobro provjereni izvor da će nakon nekog vrimena dobit miris po višnjama. A eto, sad znan da se i to može. Jedino mi je problem kako posložiti termine: višnjevača, višnjevac, rakija i cherry brandy. Jer, ovdje se radi o kombinaciji.





četvrtak, 3. listopada 2013.

Izložba Konzervatorskog odjela iz Imotskog

               U ponedjeljak, 30 rujna u prostoru Dogane (bivša Duhansaka stanica) u Imotskom otvorena je izložba „Konzervatorski odjel Imotski“. Ova izložba se održava u okviru Dana europske baštine koji se ove godine obilježavaju od 20. rujna do 5. listopada i prilika je da se javnost upozna s radom Konzervatorskog odjela u Imotskom. Konzervatorski odjel u Imotskom osnovan je 2007. godine i tada su od splitskog Konzervatorskog odjela preuzeli aktivnosti na sanaciji i zaštiti kulturnih i povijesnih spomenika na području Zabiokovlja. Njihovim angažmanom karakteristična te izuzetno vrijedna i kvalitetna kulturna baština Zabiokovlja dobila je značaj koji zaslužuje. Osnivačica i prva voditeljica imotskog Konzervatorskog odjela bila je rano preminula kolegica Ana Bilokapić kojoj je ova izložba i posvećena. Prošla godina je bila jubilarna peta, ali tek ove godine su uspjeli prezentirati svoj rad. Na desetak panoa prikazani su neki već dovršeni projekti, i neki objekti koji su još u obradi. Na izložbi je, između ostalog, prezentirana i sanacija stećaka na srednjevjekovnom groblju na Crljivici. Taj lokalitet bi dogodine mogao biti uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. U videu je pozdravno obraćanje šefa Konzervatorskog odjela Ivana Alduka posjetiteljima izložbe i predstavljanje svih koji su zaslužni za ostvarenje namjene i ciljeva ovog Konzervatorskog odjela. Događaj su dodatno začinili gangaši iz Podbablja Gornjeg.


















Vezani članak: Otvaranje izložbe Konzervatorskog odjela Imotski


srijeda, 2. listopada 2013.

Pfffffff... pfffffff...!!!

                  Naizgled čudan naslov, ali ne događa se nšta otkačeno ni dramatično. Samo pokušavan otpuvati prašinu sa bloga. Evo je već prošlo misec dana od početka škole. Još uvik sređujem papirnate poslove. Šta se mora, mora se. Ima ih svake godine sve više: mjesečni planovi, godišnji planovi, tjedni planovi, mikroplanovi, vremenici, zdravstveni odgoj, zdrava ishrana, voćke jednom tjedno, a slijedeći tjedan i rjeđe, rodni odgoj, spolni odgoj u kojemu korak naprid znači dva koraka natrag,.... Ima lipih stvari i onih manje zabavnih. Ali, očekujem da će u interakciji sa dicom sve prolaziti u redu i bolje od onoga kako je zamišljeno.   
                Grožđe je u badnju. Kemija čini svoje. Cista se dvi noći krila u magli, zatim kupala u kiši, pa se dva dana suši na nekom zubatom suncu potpomognutom burom. Fotografija je snimljena neposredno prije perioda ovog promjenjivog vrimena.