Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

subota, 7. prosinca 2013.

Zaštita krstionice ili Slikom na sliku

           U četvrtak, 5. prosinca, dovršena je posljednja etapa u zaštiti arheološkog lokaliteta Crkvine. Naime, uigrana stručna ekipa MHAS-a poduprta domaćim snagama privela je kraju radove na zaštiti krstionice na Crkvinama. Krstionica je po suvremenim standardima zaštićena od vremenskih uvjeta, fizičkog oštećenja i ljudskog djelovanjaj na način da je prekrivena stiroporom i metalnom pločom s folijom s printom unutrašnjosti krstionice. Ubuduće će se raditi na održavanja krajobraza u skladu sa svim aspektima arheološkog lokaliteta, a sve to sa ciljem da se prezentira i kao turistička atrakcija ovog kraja. Za kraj posta, evo nešto edukativno o arheološkoj baštini. (Sorry. Profesionalna deformacija.)


EUROPSKA KONVENCIJA O ZAŠTITI ARHEOLOŠKE BAŠTINE
(REVIDIRANA) IZ 1992. GODINE
Definicija arheološke baštine
Članak 1.
1. Cilj ove (revidirane) Konvencije je zaštita arheološke baštine kao izvora europskoga kolektivnog sjećanja i predmet povijesnog i znanstvenog proučavanja.
2. U tu svrhu sastavnim dijelovima arheološke baštine smatraju se svi ostaci i predmeti, te drugi tragovi čovječanstva iz prošlih razdoblja:
i. čije očuvanje i proučavanje pridonose utvrđivanju povijesnog razvitka čovječanstva i njegovog odnosa s prirodnim okolišem;
ii. za koje su iskopavanja ili nalazi i druge metode istraživanja čovječanstva i s njim povezanog okoliša glavni izvori informacija; i
iii. koji su smješteni u bilo kojem području u nadležnosti stranaka Konvencije.
3. Arheološka baština obuhvaća građevine, objekte, skupine građevina, izgrađene lokalitete, pokretne predmete, spomenike druge vrste, kao i njihov kontekst, smještene na zemlji ili pod vodom.





Nema komentara:

Objavi komentar