Jučer je finilo ovo lito koje je nosilo dah i ogrtač jeseni.
U Zagori je temperatura u zadnjih nekoliko dana otklizala nisko i kupanje više
nikome nije na pameti. S jematvom nitko ne žuri iako svit zna da se stanje ne
može više popraviti. U grožđu ni slasti ni sladora. Grozdovi izgledaju kao da
je početak lita, a loze kao u kasnu jesen. Jabuke velike i crvene, skoro bordo,
ali kisele do bola. Posljednja sekvenca ovog lita snimljena je u mojoj kužini. Pravila san šalšu: nešto što može biti
glavno jelo, predjelo, dodatak jelu, prilog jelu, poslastica... Ovisno o danu u
tjednu i osobnom stavu i ukusu. Ovo je moj način.
Dakle, pamidorama ogulit
koru, pririzat popola, iscidit iz njih vodu i špice i narizat na kockice ili
veće komade. Rjeđe dodajen narizane zelene paprike jer iman u kući čeljadi
kojima je tada glavna sportska disciplina nabadat papriku na puntu od pinjura i
gurat je na kraj pijata. U široku teču iskrižati kapulu na sitno, ali ne prema
količini pamidora koja se vidi golim okom jer se pomidore ukuvaju i sadržaj
smanji na polovicu količine. Iz istog razloga triba i vrlo oprezno i pomalo
soliti. Kome kapula smeta neka je u teči posoli ili zaspe vegetom kad se užuti.
Ubije se gorčina, a okus kapule ostaje. Stoposto provjereno, a važi i za ostala
jela di se kapula šufigaje. U teču zatim istresti pamidore i mišati prema
potrebi. Ispočetka pomalo, a kasnije sve češće. Po guštu se može dodati crvene
paprike, slatke i (ili) ljute, a na kraju i papra. U toku kuvanja dodajem usitnjen
petrusimen jer mogu na komod mašit se priko susidovog zidića i iskrižat ga. U
zadnju usuti dva, tri zrnca cukra. Koliko će šalša u startu biti gusta ili
rijetka ovisi o vrsti pamidora, dinamici zalivanja, vremenskim prilikama kao
npr. ove godine. One kupovne neću komentirati. Svak ima oči pa vidi šta je na
pijatu kad je pripolovi. Ako šalša bude rijetka, onda, prije pripreme obroka, u
malo vode zamutin pola kučarina juhe od gljiva iz vričice i dodam u šalšu. ‘Ko to ne
bi volija!
ja sam možda jedini na svitu koji ne voli pomedore u svim varijantama ....
OdgovoriIzbrišio uvodu u post nećemo ni govorit...ovo će bit godina za pamčenje
popetov