Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Woolfina

            Simpa mi je ovaj naslov posta jer već od prve riči otvara temu.  Evo ih, napokon! Nakon doslovno gomile pokušaja, mjerenja, oduzimanja, dodavanja, isprintanih i išaranih ruka i ruka, savladavanja užalja i rupa, preslagivanja utega izvan preporučenih šema... došla san do savršene mire. Pređa je njemačka, 50 posto vune. Niti toga više nema kod nas, a da je kvalitetno i košta razumno. Puno platiš pa posli plačeš. Opitura sve šta se nađe u blizini. Za ne falit, jedan par san dva puta oprala u vrućoj vodi i deterđentu i ostale su iste veličine.




četvrtak, 8. rujna 2016.

Teška(š) situacija u Cisti Velikoj

           Dok san dežurala isprid škole i čekala da autobus dođe po zadnju grupu dice, stiže konvoj iza mojih leđa:  tri, četiri policijska auta s upaljenim svitlima i rotirkama, pa još neki veći  isto osvijetljeni. Prvo mi je palo napamet da stiže neko jako političko grlo u pohodu na zamantavanje birača u ovo predizborno vrime. Kad ono, neka grdosija se ušulja na parkiralište, a onda i ostatak konvoja. Iz te silne pratnje izađe momak u plavom i krene prema meni taman kad san slikavala. Mislin ja nema to veze sa mnom, a momak dođe pravo do mene i upita jeste li vi mama toga i toga. E ako su prijatelji, mislin se ja, onda je i momak super. Razgovor ugodni mi je tako skratio vrime čekanja i usput dobila sam i informaciju šta se prevozi jer ja ne pripoznajen ove mega konstrukcije. Radi se o transformatoru od 150 tona koji putuje za Kaštele. A naslov posta je ispao malo senzacionalistički, zar ne? Hahahaha…














nedjelja, 4. rujna 2016.

Projekt: Multidisciplinarni centar u Cisti Velikoj

                U petak (2.rujna.) u Cisti Provo okupila se moćna i šarolika ekipa koja radi na definiranju priče o Crljivici  te idejama i planovima za nastavak aktivnosti u ovom kraju.  S jedne strane doministar kulture Davor Trupković, rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, prorektor za kulturu i umjetnost  Branko Matulić,  dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, pročelnik Upravnog odjela za  društvene djelatnosti SDŽ Tomislav Đonlić  te predstavnici RERE, javne ustanove za koordinaciju i razvoj SDŽ, ravantelj Jozo Sarač i savjetnica Jelena Petrov. Domaćini skupa bili su načelnik općine Cista Provo Božo Čubić, Marijan Kurtović donačelnik i Ivan Čelan  ispred udruge Crljivica, Ante Milošević ravnatelj  i viši kustos  Ljubomir Gudelj iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika te Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom. Svi spomenuti su uključeni u projekt osnivanja multidisciplinarnog  centra u Cisti Velikoj, ispostave Sveučilišta u Splitu. Tijekom radnog druženja obišli su Crljivicu, arheološki lokalitet Crkvine, školu i Zadružni dom, predviđen kao mjesto budućeg udomljavanja različitih sadržaja.  Važno za reći je da su tekuće i buduće aktivnosti nastavak realizacije ideje o istraživačkom centru i prije nego je UNESCO svrstao Crljivicu na listu zaštićenih kulturnih dobara, a kao nastavak višegodišnjih istraživanja i edukativnih radionica koje su provodili Muzej HAS i Konzervatorski odjel iz Imotskog surađujući s lokalnom zajedncom. Pretpostavka realizaciji planiranih projekata je sporazum između Općine i Županije o načinu korištenja i uređenja Zadružnog doma u Cisti Velikoj. U tim prostorijama bi se smjestio laboratorij Odjela za forenziku Medicinskog fakulteta splitskog sveučilišta, radionice za domaće i strane studente i učenike, polivalentna dvorana za predavanja, javne manifestacije i povremene izložbe, prezentacija UNESCOV-a lokaliteta, muzejski postav predmeta pronađenih pri istaživanju Crkvina, Crljivice, Vinogradina  i Gradine u Cisti Velikoj, konzervatorska radionica, suvenirnica... Sada napuštene škole u Biorinama i Grivi također se planiraju revitalizirati kroz spomenute aktivnosti, a zbog potrebe za smještajem domaćih i stranih stručnjaka tijekom cijele godine. U slobodnim terminima isti objekti bi mogli udomiti turiste, koje će zasigurno privući značaj ovdašnjih povijesnih lokaliteta te planirani sadržaji.

*** Hvala Ljubi na sugestijama i dopunama u ovom članku.