Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

utorak, 16. kolovoza 2016.

Stigla nam je vibra iz Be-i-Ha

             Kad znaš da cestom ne prolazi teškaš, a u selu nije bager, e onda je nešto ozbiljnije na stvari. Na internetu postoji nekoliko stranica koje bilježe potrese diljem svita. Ovi podatci su skinuti sa  EMSC:Earthquakes - Earthquake today.


Magnitude    ML 3.1

Region           BoSNIA AND HERZEGOVINA

Date time      2016-08-16  07:56:15.5 UTC

Location        43.45 N; 17.34 E

Depth            2 km

Distance      93 km SW of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina /…/ local       time 09:56:15.5 2016-08-16
                     10 km SE of Drežnica, Bosnia and Herzegovina  /…/ local time 09:56:15.1 2016-08-16


Ovaj potres je označen crvenom točkom pri vrhu slike.




subota, 13. kolovoza 2016.

Hasanbegović na Crljivici

           Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sa suradnicima jučer je bio u posjetu starohrvatskoj župi Radobilja i obilasku crkve Velike Gospe u Katunima koja se obnavlja, a popodne je svratio  i razgledao lokalitet Crljivica, odnedavno uvršten na UNESCO-vu listu zaštićene materijalne baštine. Osim predstavnika lokalnih vlasti Šestanovca, Zagvozda i Ciste Provo, pratile su ga i nekadašnje kolege sa studija povijesti u Zagrebu. Sa sadržajem i značenjem Crljivice upoznao ih je Ivan Alduk iz Konzervatorskog odjela Imotski. Crkvu Velike Gospe u Katunima fotografirala san u veljači 2015. na samom početku obnove.







































Izvor: Slobodna Dalmacija












petak, 12. kolovoza 2016.

Baš sam hap-hap-happy!

         A ko se ne bi pofalija? Još samo triban urediti repić od patenta. Ali ko će čekat do sutra! Današnji dan se više neće ponoviti, a donija mi je veliko zadovoljstvo. I nije mi ni važno šta nije sve ispalo po pravcu ;-). Iako je osnovni materijal vuna i nekoliko aplikacija od konca za pletenje, a tehnika je kukičanje, tekstura završenog rada izgleda kao tapiserija. Ne znan šta bi više napisala. Slike same pričaju.




























petak, 5. kolovoza 2016.

Čelani u vatri i dimu

              Čelani su večeras obavijeni gustim dimom i smradom paljevine, kao posljedicom požara koji je popodne oko dvi ure planija na istočnom rubu komšiluka, prema susjednim Burazinima. Tri vatrogasne cisterne odmah su stigle na lice mista, ali  nisu se mogli daleko probiti zbog nepristupačnog terena tako da su kanaderi bili jedina opcija. Kanaderi su stigli i djelovali u paru, uzimali su vodu na Dubcima i stizali na požarište otprilike svakih desetak minuta. U dva preleta bilo ih je i tri u grupi. Logistika je držala položaje na glavnoj cesti odakle se vatra dobro vidjela i kanaderi su se mogli precizno usmjeravati. Nama  nije preostalo drugo nego promatrati razvoj situacije.  Srićaibog da je vitar nosija oganj uzbrdo i dalje od kuća tako da nismo bili neposredno ugroženi i s vremenom napetost je popustila. U jednom momentu u popodnevnim satima izgledalo je da je sve pod kontrolom i da više nema otvorene vatre. Već u sljedećih po ure vatra se opet razbuktala dvista metara dalje, ušla u gustu borovu šumu i kanaderi su se vratili. I onda su učinili još dvadesetak tura do osan uri navečer, dok više nije bilo plamena. Svaka čast i vatrogascima i pilotima. Srićon, ni šteta nije većih razmjera iako je ima. Nastradalo je nešto loza i maslina od same vatre, a za koji dan će se vidjeti što je dodatno nastradalo od visoke temperature i dima. A šta san večerala? Pa dimljenu pancetu.