Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

srijeda, 13. siječnja 2016.

Milenijska fotografija u Cisti Velikoj

       Ajme kako je ovo božićno vrime brzo prošlo! Vrime lipih želja, obećanja, velikih odluka i razumnih ciljeva. Potegli smo i do Komina na promociju knjige „dragi dnevniče“ Silvije Krmić aka luce, kolegice iz blogerskog sokaka. Upoznala sam i blogerke veteranke Anu Sjenu i Neru Dušku i guštali u svakoj riči, pismi i zalogaju. Neprocjenjivo! Svićice su se ugasile i iznad Ciste opet zjapi crno nebo. Otišli studenti, otišli gastarbajteri, otišli povremeni stanovnici i njihovi gosti. Vraćam stvari na svoje misto, katalogiziram dojmove s kraja prošle godine i pronalazim repiće događaja koji su ispali iz kronološkog reda za stavljanje na blog. Ipak mislim da vremenska distanca ne umanjuje njihovu važnost. Na samu Badnjicu bilo je organizirano snimanje 502. milenijske fotograije ovaj put u formi Svete obitelji. Ideja je bila dobra i izazovna I Cišćani su se odazvali. Organizacija je bila dobra, Strikoman i logistika su odradili svako svoj posal. Nažalost, na licu mista se pokazalo da je ljudi ipak bilo premalo za projeciranu formu Svete obitelji, da  tajming u poslijepodnevnu uru nije bija pogođen. Sunce je već bilo dosta nisko pa je milenijska slija ispala malo zubata. Ali, to nije sve! Sljedeća milenijska u Cisti Velikoj najavljena je za 13. kolovoza 2016., povodom desetogodišnjice Festivala uz gangu i bukaru. Već se zna tema te milenijske fotografije: Milenijska bukara. Nadam se da će iz ovog pokušaja svi nešto i naučiti i da će sljedeća slija ispast baš  onako kako se očekuje. 

Prenosim cjelovit tekst s portala INFO VODICE.


"Najviše bukara i najveća bukara na svijetu
Povodom desete obljetnice Festivala uz gangu i bukara u Cisti Velikoj, dogodine 13. kolovoza 2016. dogodit će se jedinstveni događaj u svijetu - snimanje Milenijske fotografije u obliku velike bukare, najveće na svijetu.
Da bi događaj bio pravi treba nas biti bar tisuću i u rukama svaki sudionik neka ima bukaru u ruci.
Zato potražite, nabavite, kupite svoju bukaru kroz ovih godinu dana pa da je napunimo vinom i nazdravimo zajedno – kazao je Šime Strikoman te ovim putem zamoljava sve da na snimanje dođe u bijeloj košulji ili majici.
Inače, već devetu godinu za redom Klub Ciste Velike i prijatelja ostvaruje izuzetno uspješnu suradnju sa UHBDDR-a na festivalu „ Spoj hrvatskog sjevera i juga – Uz gangu i bukaru" koji se održava u Cisti Velikoj, 7 i 8 kolovoza 2015.

U dva dana festivala održavat će se takmičenja u tradicijskim igrama i sportovima, dok će završna večer uključivati festival tradicijske glazbe, u kojem je posebni naglasak stavljen na sudjelovanje mladih pjevača i svirača tradicijske glazbe do 25 godina starosti."


Uz gangu i bukaru  CISTA VELIKA