Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Cisti u pohode

          Ovogodišnji korizmeni pastirski pohod župama Imotske krajine biskup splitsko-makarski Marin Barišić započeo je u župama Cista Velika i Dobranje. U nedjelju je predvodio misu u našoj crkvi. Nakon mise vjernici su mu predali prigodne poklone među kojima su bili odljevi stećka s nekropole Crljivica i tlocrta arheološkog lokaliteta Crkvine. U popodnevnim satima biskup je posjetio i blagoslovio nedavno otvoreni Dom za starije i nemoćne Zlatni dani. Svakom stanovniku Doma obratio se s posebnom pažnjom i time im svakako uljepšao dan i život obogatio nadom. Nažalost, kiša i vitar omeli su nam namjere da s biskupom obađemo širu okolicu Ciste  Velike i upoznamo ga s kulturnom baštinom ovog kraja.
































subota, 14. veljače 2015.

Off i On i Slatke mačkarice

           Bila san off petnaestak dana jer je moj komp(anjon) nastrada u zadnjoj grmljavini. Bija je tek jedan u nizu kompa, laptopa, telefona, televizora, frižidera, i još svega i svačega šta su gromovi poharali te noći. Izdahnija je uz prasak, plamene jezike i gusti crni dim. Posljednji trag vjerne duše ostavio je na zidu u obliku crne mrlje. Konačna dijagnoza je bila da je pacijent mrtav. Prije par dana je stiga drugi, ne nužno i novi. Polako se navikavamo jedno na drugo. Još tražim neki program za uređivanje slika. A je li mi falija? Pa i ne baš. Od neke krize ni „K”. Imala san prilike pogledati malo dublje u budućnost: dani su sve duži, kumpiri i loze se sve češće uvlače u razgovor. Čelani su danas krenuli u „čišćenje” terena. Naravno, sve je uredno prijavljeno vatrogascima. A i moji free formići su se umnožili. 
            A večeras su me najlipše iznenadile medene mačkarice: Sara, Iva, Frane i Mara. Prve posli nekoliko godina. Odma se vidilo ‘ko je šefica. Zadnje mačkare iz Čelana sad već rade, ili imaju diplomu u žepu, ili su korak do nje, ili će uskoro krenuti prema nekom drugom cilju. A već san se bila pripala da će izumrit običaj.