Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

utorak, 27. siječnja 2015.

Kako sam se uplela u free form!

           Ja kukičam, a ciklone prolaze. Spiral, bullions, free form... Za mene je kukičanje uvik bilo otvorenije raznim kombinacijama, za razliku od pletenja di mi je sve moralo biti cakum pakum. Kod pletenja i kukičanja po određenoj šemi, već u samoj pripremi i odabiru vrste punata i boja postoji neka vizija kako bi konačni rad trebao izgledati. Možda je ova slobodna forma čak i zahtijevnija od rada po šemi. Kod slobodne forme kombinira se više vrsta punata, vuna različite debljine, sastava i teksture pa prema tome treba uskladiti dodavanje i oduzimanje očica. Za neke punte potrebno je i alat prilagoditi. Nekad od prve ispadne kako želim, a nekad triban čekat da ideja nađe mene. Kombiniranje se može pretvoriti u pravu glavolomku. Uglavnom, dobro je za treniranje moždanih vijuga. Da ne bi ispalo puko filozofiranje oko jednostavnih stvari, evo par slikica mojih pokušaja. Komadi se spajaju u željenu formu, a praznine između njih ispunjavaju se manjim motivima.





























ponedjeljak, 19. siječnja 2015.

Borša krokodil


                Aaaa..., eto, da se pohvalim da sam još jednu boršu dovršila do kraja. Uz nekoliko počinjanja i paranja, odustajanja pa vraćanja, primjene nekog svog načina i razočarenja. Ali, išlo je... Bolje provat pa pogrišit, nego uopće ništa ne započet. Kako sam već ranije pisala, crocodile stitch, srednja težina punta, reljefan i vrlo efektan. Ovaj put san na unutarnji džepić sašila i patent. Postavu sam osvježila materijalom druge boje tako da bude gladac izvanka i iznutra. Što se tiče patenta na vrhu borše, na prethodnim radovima bila mi je muka živa utirat oba kraja patenta ispod postave. Ovaj put jedan kraj san ušila unutra, a na drugi našila robu u boji podstave, ostavila ga vanka, i ništa se nije izgubilo na estetici. Odustala sam od ručki od kože ili skaja jer bez njih borša se može lako oprati. Sad već planiram nešto novo i drugačije. Spiral stitch ili bullions, kombinacija free form. Ne mogu virovat šta sve ima.  Nažalost, malo ili ništa od toga nema na internetu na Hrvatskom.















nedjelja, 11. siječnja 2015.

Predsjednički izbori 2015.

      Ovo su privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) drugog kruga Predsjedničkih izbora 2015. 














subota, 3. siječnja 2015.

Što je bilo, bilo je!

            Prognoza za naredne dane je sunčano i bez padalina, a dnevne temperature iznad nule. Ajmo bacit još jedan pogled na Bijakovu i najviši vrh sv. Juru. Iden napravit još koji đir prije nego se snig pod nogama počne pretvarati u kašu.  Doduše, to nema veze. I posli će se điravat. Skipi je nestrpljiv i to pokazuje lajući na mene i izvrčući oči. Nije izbirljiv ni glede društva, ni glede smjera kretanja. Nekad ide isprid mene, nekad iza, a kad mu dodije sam se vrati svojoj kući. Idealno druženje bez obaveza.