Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

subota, 28. lipnja 2014.

Ovogodišnji svitnjaci u Čelana


          Paljenje svitnjaka uoči sv. Ivana i dalje se održava u Cisti Velikoj, ne samo kao izdvojena pojava u tradicijskom smislu, nego je još uvijek ustaljeni godišnji događaj. Svitnjak ima više značenja, kako religijskih, tako i mitoloških i magijskih. Običaj se održava još od pretkršćanskih vremena kada se 24. lipnja slavio kao najduži dan u godini i označavao početak poljoprivrednih radova. Prelaskom s julijanskog na gregorijanski kalendar, ljetni suncostaj pada na 21. lipnja, a svitnjak je ostao vezan uz obilježavanje rođenja sv. Ivana Krstitelja. Proša svitnjak, proša sv. Ivan, čestitali smo imendan svima u selu, a i šire. Čelanovi svitnjaci su zabilježeni na par sličica, ali nisam imala vrimena staviti ih ranije. Krešići su grijali kosti da ne bole bar do sljedećeg svitnjaka, a Berići su, prema rojenju djelića razbacane žere, procjenjivali koliko će ko imati dice. Zasad stoje neloše.


















srijeda, 18. lipnja 2014.

Čelani na hajdučkom vinčanju

                 Ženija se Marijo, vatreni torcidaš i sin našeg Albe i Vesne. Nisan uopće imala namjeru išta snimati, ali je bilo šteta ne podilit ovo veselje s onima koji nisu mogli biti na licu mista. Bilo je 3 generacije Čelana i među gostima smo bili najbrojnija kolonija s istim prezimenom. Bilo nas je na svakoj listi za raspored sjedenja po stolovima. Dok smo se tražili na popisima, odnekud iza mojih leđa je doletija komentar: a koliko ima ovih Čelana! Nakon svadbenog obreda bilo nas je za jedno više. Sve je bilo lipo: misto, muzika, spiza, kolači svi domaći. Bija je vlakić i kaubojski ples, torta od krokanta  i bogat vatromet. Veselje bezgranično. Pivalo se puno lipih pisama, ali ova iz videa je, izgleda, baš svima legla na dušu. Marijo i Hajdi, neka je sa srićon!




















nedjelja, 8. lipnja 2014.

Mural u Cisti Velikoj

             Cista će uskoro dobiti svoj prvi mural. Autor je Mario Vučak, momak koji živi u Splitu, ali ciskih korijena. Marijo crta mural na bočnom zidu školske zgrade koji gleda prema Domu. Tematski je posvećen Mati Vučku Čigri, jednom od ciskih junaka koji su položili život u Domovinskom ratu. Lijepa gesta zahvalnosti. Za koji dan mural će biti dovršen pa ćemo vidjeti koje je sve ideje Mario imao i ostvario. Ostavljam Maria da vitru otima šablone i u miru dovršava svoj rad. Vratit ću se kad bude sve gotovo.