Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Iz Čelana uživo

             Planirala san potražiti jednu zaštićenu biljku koja cvjeta upravo sada. Za doć do nje triba se verati preko stina i škrapa, a to je najsigurnije u društvu. Prilično je vruće. Mlađarija je na sve strane, ugl. nedostupna. Drugi čekaju da im se bioritam uskladi s promjenom sata, dnevnim svjetlom, ili tek vaćaju zalet. Božemoj, ponediljak je. A neki su, bome, sve te brige bacili iza leđa i uhvatili se posla. Šteta je to ne zabilježiti. Tonči, evala ti!





srijeda, 26. ožujka 2014.

Dan škole OŠ I. G. Kovačića (21. 3.)

              Ove godine Dan škole je pa u petak. Srićaibog da je petak bija jedan sunčan dan u nizu kišnih s prohladnim jutrima i večerima. Ove godine smo prominili koncept i, umisto inače kreativnih i plodnih radionica, organizirali nadmetanja na igralištu. A šta reć'!!!. Na djelu se pokazala borbenost i srčanost. Bilo je zabavno i prava uživancija za sve. Najlipše je bilo druženje. Sve je bilo odlično osmišljeno. Ovdje nedostaje naraštaj nižih razreda koji su bili u razgledavanju bogatog peradarnika u komšiluku Vučki. Jedina sjena nad ovim lijepim događajem je to što je sve manje dice na igralištu.


























nedjelja, 23. ožujka 2014.

Munje i gro-mo-vi...

              Cili dan danas je pomalo pišuckala kiša i pušikalo jugo. K mraku se vitar pojača do stupnja na skali „neugodno“, a večeras oko 9 uri je sastavilo jako nevrime s krupom. Bilo je bučno i žestoko, sa snažnim šijunom s juga, sa praskavim pražnjenjem elektriciteta iz utičnica, i brzinskim gašenjem elektronike čupanjem utikača. Za po ure sve se smirilo. Po danu ćemo vidit ima li štete i kako su nam ostale voćke. Srića za lozu je u tome što još nije krenila. Pohvatala san par sličica sa terace i, čak, i jednu „munjevitu“.


















Svjetski dan voda (22.3.). Rijeka Ruda

              Ima raznih vrsta puteva: putevi dugi, putevi kratki, putevi planirani, putevi neočekivani, putevi prekomorski i zračni, putevi prijeki i koji ne vode nikuda, putevi ugaženi i oni koje tek treba prokrčiti, putevi povratnički i avanturistički, putevi novca i putevi do srca, putevi od žute cigle i oni nebeski... I tako možemo raznim putevima putovati do u nedogled. Nekad je dobro izabrati duži put, skrenuti iznenada ili se vratiti nazad dio puta. Iznenađenja mogu biti velika, prizori neočekivano lipi, a čovik se pita kako se ta lipota dala sakriti pogledu. Jedna baš takva slučajnost dovela me do izvora prilipe Rude u Triljskom kraju. Video je pomalo „shaky“ jer je sve snimljeno i uslikano mobitelom. Na izvoru rijeka je čista, a u donjem toku se približava okućnicama. Onaj tko zna kako se održavaju vrtovi, može zamisliti što je u sastavu vode. Onaj tko ne zna, ne vidi problem. Imam i poruku za one koji misle da su očistili svoj obraz kad su svoje smeće utisnuli u okolno grmlje: many rivers to cross...







































subota, 15. ožujka 2014.

'Ko radi, ne boji se gladi...

            ... Ili Svi na njive. Dan bez mane, početak vikenda, neradni dan, dan sadnje kumpira. Možda i ne treba svaki put dokumentirati sve pojedinosti, ali je ponekad zanimljivo povirit u arhivu u kronologiju i u nekoliko godina pratiti kako dica rastu, koliko ih je svake godine manje na njivama i kako se pojavljuju neki novi klinci i princeze. Ili aktualne svakodnevne događaje možemo usporediti s dinamikom života prošlih godina. Npr. lani u ovo doba je pa snig, a kumpire smo sadili više od misec dana kasnije nego ove godine. Fotografija je od jutros.

Članci iz lanjske arhive: Drest in vajt i Moba u Čelana





četvrtak, 13. ožujka 2014.

Kanaderi iznad Ciste

             Oko ure iza podne dogodio se požar na predjelu Crljivica, sjeverno od Male gomile. Najvjerovatnije je nastao nakon paljenja trave i korova na njivi, a plamen se proširio na obližnju borovu šumu. U pomoć vatrogascima iz susjednih mjesta došla su i tri kanadera koji su more tankali na Dubcima. Vatru su uspjeli obuzdati nešto prije 6 sati. Ovo je pogled iz Čelana.

















Više o požaru: Slobodna Dalmacija