Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

srijeda, 25. prosinca 2013.

Badnjica 2013. Nešto staro, nešto novo.

            S obzirom na to da sam već više puta pisala o običajima na Badnjicu u Cisti Velikoj, dovoljno je počiriti u stare postove za saznati više o ovoj tradiciji. Nakon paljenja kugli i večere povorka čestitara dolazi u kuću i zaželi: na dobro vam došao Božić i porođenje Isusovo. Triba uzet bombon, nazdravit, lansirat koju petardu, a obavezno i zagangat. Pa tako od kuće do kuće kroz cilo selo dok ne dođe vrime za spremat se na Ponoćku. U ovim događanjima za Badnjicu uključene su sve generacije: oni koji su već babe i dide, oni koji su nedavno osnovali familiju, oni koji još čekaju pravi trenutak, oni koji ostavljaju djetinjstvo iza sebe, kao i oni koji su upravo iskoračili iz pelena. Večeras nam je neočekivano došao reporter 24sata koji je snimio vrlo lip video zapis kojemu se nema što ni dodati ni oduzeti. Iskoristila san zgodan momenat i fotografirala priko njegovog ramena jer je imao prikladno osvjetljenje. Jedino što bih ovdje posebno spomenila jest jedan novi projekt u sklopu tradicije paljenja kugla, a to je forma Vukovar i Sveta obitelj koji su smislili, osmislili i proveli u djelo Mandarići i Rojnice. Ovo što su napravili vrijedno je divljenja. 

 24sata TV: Jedinstvena Badnjica u Cisti Velikoj

















Blagoslovljen Božić i sretna Nova 2014. svim posjetiocima bloga.



subota, 7. prosinca 2013.

Zaštita krstionice ili Slikom na sliku

           U četvrtak, 5. prosinca, dovršena je posljednja etapa u zaštiti arheološkog lokaliteta Crkvine. Naime, uigrana stručna ekipa MHAS-a poduprta domaćim snagama privela je kraju radove na zaštiti krstionice na Crkvinama. Krstionica je po suvremenim standardima zaštićena od vremenskih uvjeta, fizičkog oštećenja i ljudskog djelovanjaj na način da je prekrivena stiroporom i metalnom pločom s folijom s printom unutrašnjosti krstionice. Ubuduće će se raditi na održavanja krajobraza u skladu sa svim aspektima arheološkog lokaliteta, a sve to sa ciljem da se prezentira i kao turistička atrakcija ovog kraja. Za kraj posta, evo nešto edukativno o arheološkoj baštini. (Sorry. Profesionalna deformacija.)


EUROPSKA KONVENCIJA O ZAŠTITI ARHEOLOŠKE BAŠTINE
(REVIDIRANA) IZ 1992. GODINE
Definicija arheološke baštine
Članak 1.
1. Cilj ove (revidirane) Konvencije je zaštita arheološke baštine kao izvora europskoga kolektivnog sjećanja i predmet povijesnog i znanstvenog proučavanja.
2. U tu svrhu sastavnim dijelovima arheološke baštine smatraju se svi ostaci i predmeti, te drugi tragovi čovječanstva iz prošlih razdoblja:
i. čije očuvanje i proučavanje pridonose utvrđivanju povijesnog razvitka čovječanstva i njegovog odnosa s prirodnim okolišem;
ii. za koje su iskopavanja ili nalazi i druge metode istraživanja čovječanstva i s njim povezanog okoliša glavni izvori informacija; i
iii. koji su smješteni u bilo kojem području u nadležnosti stranaka Konvencije.
3. Arheološka baština obuhvaća građevine, objekte, skupine građevina, izgrađene lokalitete, pokretne predmete, spomenike druge vrste, kao i njihov kontekst, smještene na zemlji ili pod vodom.