Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

petak, 28. rujna 2012.

HTV, Crljivica i Crkvine ipak na blogu

                Ili daj šta daš! Lovila sam reprizu emisije na tv, ali nemam snimalicu i pokušaj snimanja je bija čorak. Sljedeća opcija je bio link na htv emisije na zahtjev: Vijesti iz kulture. Zato je ovo, zapravo, snimka snimke. Za centrirat aparat tribalo je postaviti detaljnu scenografiju koja je bila skoro jednako šarolika, informativna i zanimljiva kao i sama emisija. Zigurat pod aparatom je sagrađen od kutije za alat s pripadajućim sadržajem i Anićevog Rječnika hrvatskog jezika. Još Dilan Dog, i sve je bilo u idealnoj ravnini. Nije bogzna kakva kvaliteta, ali je bar dokumentirano. Jedna napomena. Imena likova u prilogu su zamijenjena.
Emisiju Vijesti iz kulture od 26. 9. 2012. s prilogom o Crkvinama i Crljivici možete pogledati ovdje.





subota, 22. rujna 2012.

Kulturna baština Ciste Velike na HRT-u

                  U četvrtak je splitska ekipa HRT-a snimala na Crljivici i Crkvinama. Dok smo mi čekali dojavu o terminu emitiranja, to isto popodne.... aaajjj ća!!! Prilog je već iša i završija u Županijskoj panorami. Ko je vidija, vidija. Sad nam preostaje poraditi na načinu kako se dočepati snimke. Evo dvije slikice tek kao podsjetnik.














petak, 14. rujna 2012.

Ronioci na Crljivici

             Zahvaljujući suradnji MHAS-a i Prirodoslovnog muzeja iz Splita, u zajedničkoj misiji na arheološkim lokalitetima Crkvine i Crljivica u srijedu, 12. rujna, našli su se kustos MHAS-a Ljubo Gudelj i stručna ekipa Prirodoslovnog muzeja u kojoj su bili ravnatelj Prirodoslovnonog muzeja i zoološkog vrta Nedjeljko Ževrnja, kustosi Dalibor Vlaović i Josip Boban, i Duje Bulaja kao vanjski suradnik. Cilj je bio uzeti uzorke vode i istražiti  kakvoću vode stajačice u bunarima na Crljivici i u Barniku prema Svibu, kao i zastupljenost biljnog i životinjskog svijeta na tim lokalitetima. Na Crkvinama su snimili autohtono raslinje. Problem u bunarima je bila zamućenost vode i zaplitost bunara zbog urušavanja krune te gomilanja pijeska i mulja koji se slijevaju s kišama. U skoroj budućnosti treba provesti selektivno čišćenje bunara jer postoji opasnost od potpunog zatrpavanja. 








četvrtak, 13. rujna 2012.

Na slovo... na slovo...Z

                Iako se još migolji, lito dviiljadeidvanaeste odlazi u prošlost. Vi bi tili zadržati boje, okuse, mirise lita što duže u pamćenju. Pa onda, di ćeš bolje nego u bočicu, staklenku, vričicu, o špagu u podrumu ili na šufitu. Čarobna rič za to je zimnica. Naramak bilo čega, samo neka raste iz zemlje i visi sa grane. Prst ulja, šaku soli, kapule, luka i petrusimena kako je koga volja, na vr’ nokta ljute paprike, papra sa dlana, po šake slatke paprike, suzu cukra...  Nekome triba recept, neko je sam svoj meštar, ali svak’ zna najbolje ugodit svojim nepcima.