Cista Velika street view

Crljivica by Mateo Čelan

Cista Velika, Crkvine 360º by Mateo Čelan

nedjelja, 30. listopada 2011.

Kuvari od formata

                 Prije neku sekundu u cidaljkama su misili žuto lišće lipe i pravile su se privrte. Kad je ponestalo „masti“ i „brašna“, privrte su zalepršale po teraci, a dičja mašta je stvorila nove rekvizite.

srijeda, 26. listopada 2011.

Slike s izložbe Crkvine - Cista Velika

             Izložba je otvorena 18. listopada 2011. u Muzeju hrvatskih arheloških spomenika u Splitu i jedan je od značajnijih kulturnih događaja u županiji, a i šire. Nakon Splita Izložba se seli u Zagreb.


ponedjeljak, 24. listopada 2011.

"Škver" u Cisti Velikoj

            Došlo je vrime da se ovom lipotanu vrti nekadašnji sjaj. Ma šta nekadašnji!!! Izgledat će još lipše i privlačnije nego prije. A slava ga ionako prati u sve dane postojanja bez obzira na rane koje su otvorile oluje, bure i slane. Često se događalo da me neko upita za brod čim čuje da dolazin iz Ciste. Ne kaže se uzalud da brodovi imaju dušu. Svatko tko je bar jednom ušao u ovaj brod, nosi jake dojmove. U ovom slučaju nije ni bitno je li brod u luci, u boci, ili na njivi.





O vom brodu pisala sam i prije. Tu kliknite.

četvrtak, 20. listopada 2011.

Arheolozi na Crljivici

               Od 11. do 13. listopada u Imotskom se održao znanstveni skup „Arheološka istraživanja u Imotskoj krajini“. Organizatori su bili Hrvatsko arheološko društvo i Konzervatorski odjel Imotski. Na prebogatom programu bio je i izlet na Crljivicu i Crkvine. Prezentaciju na terenu su napravili Ivan Alduk na Crljivici, i Ljubo Gudelj na Crkvinama. Svi su posjetitelji bili iznenađeni i oduševljeni viđenim, a neki su obećali da će svoje dojmove iznijeti u tisku. 


      



nedjelja, 16. listopada 2011.

Treba imati petlju...

                 Ove godine u matičnoj školi u Cisti Velikoj upisano je 75, a u područnoj školi u Cisti Provo 34 učenika. Ukupno 109 učenika u devet odjeljenja, što je za 8 đaka manje nego lani. Ja sam među onima koji su silom brojeva dobili manju satnicu. Zato sam, s druge strane, iskoristila priliku i pokrenula jednu grupicu za kukičanje i pletenje. Nažalost ove kreativne i korisne vještine kod nas pomalo padaju u zaborav, ali to je već tema za neki sljedeći post. Prvo su se uključile dvije spretne petašice, a sad se već broj poduplao. Počele su sa pravljenjem prve petlje, nizanjem lančića i štapića. Sve cure su pokazale da imaju mota i, što'nosekaže potencijala, da bi mogle razviti vještinu. Samo, pitanje je hoće li imati i strpljenja jer ne ide uvijek sve k'o po špagu. I hoće li njihov kreativni duh prepoznati poticaj i imati samopuzdanja da iskoči iz svjetiljke?! Žao mi je da nisam zabilježila njihove početke, ali napredak je prilično vidjiv.




O povijesti kukičanja možete pročitati ovdje.